De Bakspieker 8 7609 CL Almelo T.0546-814510

Ziek van gezond eten

Onze ervaring is dat deze uitdrukking van de Stichting Voedselallergie voor mensen ook van toepassing is op onze huisdieren. Veel gezondheidsproblemen bij huisdieren worden veroorzaakt worden door de voeding. Helaas hebben we het niet alleen over huisdieren die een patatje of kroketje mee-eten, maar ook over dieren die "gewone" brokjes uit de supermarkt of dierenspeciaalzaak krijgen en niets anders.

Wat zijn de verschijnselen?

De klachten kunnen sterk uiteen lopen en variëren van maagdarmproblemen tot huidklachten en van mild tot zeer ernstig. Hieronder volgt een korte opsomming van verschijnselen die wij hebben gezien als gevolg van de voeding.

Maagdarmproblemen:

braken - veel slikken - uit de bek stinken - veel drinken en veel plassen - voeding weigeren - zeer kieskeurig zijn met eten - vermageren - wisselende ontlasting - slijm bij de ontlasting - bloed bij de ontlasting - vaak grote hoeveelheden ontlasting - obstipatie - rommelende buik - winderigheid - persen op de ontlasting - buikpijn/ bidden - vreemde dingen van straat eten - anaalzakverstoppingen/ontstekingen - de ontlasting niet op kunnen houden - diarree

Huidproblemen:

jeuk - roodheid - kaalheid - schilferigheid - dofheid - jeuk - enorm verharen - pukkels - rood of zwart verkleurde vlekken - verdikte, olifantachtige huid - jeuk - korsten - oorontsteking

Andere problemen:

koorts (zie ook het verhaal van Buddy bij "Bijzondere Bezoekers")

Wat veroorzaakt deze verschijnselen?

In principe is een reactie op elk bestanddeel in de voeding mogelijk.Allereerst is er natuurlijk de kwaliteit van de voeding - omdat deze bijvoorbeeld kleurstoffen bevat (denk aan de rode koekjes en de rode ontlasting die dit oplevert!). Er is absoluut verband tussen prijs en kwaliteit, maar ook van het duurste voer kan je ziek worden.
Wat gaan we doen?

Bij mensen is er onderzoek mogelijk waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen voedselovergevoeligheid en voedselallergie. Dat laatste is zichtbaar te maken in het bloed. Bij huisdieren beschikken we helaas niet over deze testen. Er is maar één oplossing: andere voeding gaan uitproberen. We starten met een testdieet bestaande uit één eiwit en één koolhydraat bron (bv eend en rijst, bv Sensitivity Control van Royal Canin of hert en aardappel, bv VPD van Trovet. Ook wordt gebruikt gemaakt van voedingen met gehydrolyseerde eiwitten (bv soja-eiwit wordt bewerkt tot zulke kleine stukjes dat het door het lichaam niet meer wordt herkend als iets om op te reageren).

De bedoeling is om dit dieet 6-8 weken strikt te geven, dat wil zeggen: niets anders erbij eten! Dus geen koekje bij de koffie of stukje worst bij het ontbijt! Meestal worden al binnen enkele weken de verbeteringen gezien. Na 2 weken evalueren we dan ook het effect van het dieet.
Ondersteuning met medicijnen

Omdat veel van onze huisdieren ook ernstige klachten hebben schrijven we vaak middelen voor om het maagdarm kanaal en/of de huid te ondersteunen. Als je eenmaal braakt of diarree hebt of jeuk gaat dit vaak moeizaam over met alleen een voedingswijziging.

Tot slot

Door jarenlang ervaringen met verschillende soorten voeding zijn wij enthousiast geraakt over rauw voedsel. Daarbij gaf ook de doorslag dat de meeste honden (en soms ook katten) er niet alleen veel minder tot geen klachten op hadden, maar ook dat ze er werkelijk DOL op zijn!
Naast ons assortiment van Royal Canin, Trovet, Sanimed en Hills, beschikken we dan ook over een grote vriezer en verkopen Carnibest, in de smaken eend en kalkoen (hypoallergeen). Daarnaast hebben we een zo goed mogelijk passend assortiment aan vleesblokjes en kauw materiaal, o.a. ook van Dutch Petfood.

Social Media

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 17.00 uur

Afhalen van voer en medicijnen kan tussen 10.30 u en 12.30 uur en
tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wij pauzeren tussen
12.30 en 13.30 uur!

Adres

De Bakspieker 8
7609 CL Almelo

T. 0546-814510

KvKnr. 74406639