De Bakspieker 8 7609 CL Almelo T.0546-814510

Wat zijn anaalzakken?

De anaalzakken zijn twee orgaantjes die schuin onder in de anus gelegen zijn. In deze zakjes wordt een vloeistof geproduceerd waarmee de hond zijn specifieke geurvlag afzet op de ontlasting.
De normale inhoud van de anaalzakken is een sterk geurende penetrante, dunne, lichtbruine vloeistof.

Wanneer legen de anaalzakken zelf?

Tijdens het persen op de ontlasting wordt een beetje van de inhoud van de anaalzak via de afvoergang in de anus op de ontlasting afgezet. Ook bij stress of opwinding kan dit anaalkliervocht vrijkomen.

Hoe ontstaan problemen van de anaalzakken?

De anaalzakken hebben dunne afvoergangen die eindigen in de sluitspier van de anus. Door zwelling in dat gebied, maar ook door te hard of juist onvoldoende persen (bv bij te stugge ontlasting of diarree) kunnen de anaalzakken overvuld raken. De inhoud kan dan indrogen of korrelig worden en niet meer spontaan verdwijnen uit de anaalzak.
Na verloop van tijd ontstaat er ontsteking in de anaalzak en deze kan zelfs uitmonden in een anaalzak-abces. Dit laatste ontstaat soms in 24 uur tijd.

Welke klachten heeft de hond?

Uw hond kan last hebben van zijn anaalzakken als hij veel likt aan zijn anus, als hij met zijn achterwerk over de liefst ruwe vloer wrijft (sleetje rijden), maar hij kan ook bijten op zijn kruis, rond zijn staart of tussen de achterpoten. Sommige honden hebben dan ook een kaal gebeten rug of korsten en plekken door de jeuk en irritatie.

Anaalzakabces

Het anaalzak abces is voor de hond extreem pijnlijk, vaak is er ook wel al een rode dikke bult te zien. Breekt het abces eenmaal door de huid heen, meestal wat schuin onder de anus, dan is de meeste spanning eraf en zal de pijn wat afnemen.

Wat te doen aan anaalzakovervulling?

Bij overvulling van de anaalzakken is het leegdrukken van beide anaalzakken de oplossing. Ingedroogde en korrelige inhoud laat zich vaak niet zo eenvoudig verwijderen en in dat geval spoelen wij de anaalzakken, tot ze echt leeg zijn.

Wat te doen bij anaalzak ontsteking en/of abcesvorming?

anaalzakken

Als de anaalzak ontstoken is of bij een abces wordt antibiotica voorgeschreven, nadat de anaalzak geleegd en gespoeld is.
Een abces moet worden geopend als het rijp is. Helaas bestaat het vaak uit compartimenten en moet er meerdere keren behandeld worden tot de anaalzak helemaal leeg en schoon is. Ook volgt een controle vlak voor het einde van de antibiotica kuur.

Hoe voorkom je herhaling?

Zijn er ooit problemen geweest met de anaalzakken dan zien we die na verloop van tijd vaak terugkomen. Om te beginnen legen we de anaalzakken na 6 weken om te inventariseren of het probleem echt over is.
Soms adviseren we wijzigingen in de voeding om de structuur van de ontlasting te verbeteren en op die manier te zorgen dat de anaalzakken beter leeg gemasseerd worden door de ontlasting.

Chirurgie

In het verleden werden anaalzakken vaak operatief verwijderd. Dit is een ingrijpende operatie in de sluitspier, die naar ons idee uitgevoerd moet worden door ervaren specialisten, om complicaties zoals incontinentie en fistelvorming te voorkomen.
Geregeld legen van de anaalzakken maakt eigenlijk dat de operatie sporadisch nodig is.

Social Media

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 17.00 uur

Afhalen van voer en medicijnen kan tussen 10.30 u en 12.30 uur en
tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wij pauzeren tussen
12.30 en 13.30 uur!

Adres

De Bakspieker 8
7609 CL Almelo

T. 0546-814510

KvKnr. 74406639