De Bakspieker 8 7609 CL Almelo T.0546-814510

Hoe ontstaan gebitsproblemen?

20170118 133015 Odin

De meeste gebitsproblemen bij de hond worden veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak ontstaat doordat een mengsel van voedselresten en speeksel vastplakt op de tanden en kiezen. Hierin kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Als het gebit niet schoongehouden wordt kan het tandplak verkalken door zouten die in het speeksel aanwezig zijn; dit noemt men tandsteen. Op het ruwe oppervlak van het tandsteen vormt zich makkelijk nieuw plak, zodat het probleem snel verergert.

Als tandsteen wat langer aanwezig is leidt dit tot ontsteking van het tandvlees en gaat de hond uit de bek stinken. Als er dan nog niet ingegrepen wordt trekt de ontsteking langzaam langs de tand of kies omhoog, het tandvlees trekt zich terug en de bevestiging van het element wordt aangetast. Dit laatste proces is onomkeerbaar en zal er uiteindelijk toe leiden dat de tand of kies los gaat en tenslotte uitvalt.
Verwijderen van tandsteen onder narcose

Als de tandsteen eenmaal ontstaan is, is dit niet meer weg te poetsen. Soms lukt het door kluiven, bijvoorbeeld op harde botten. Meestal is hiervoor een speciale behandeling onder narcose nodig. Hierbij wordt niet alleen de tandsteen en plak verwijderd, maar met een ultrasoon apparaat worden tanden en kiezen helemaal schoon en glad gemaakt, waardoor nieuw tandsteen minder kan hechten. Uw dier krijgt vijf dagen voor de behandeling antibiotica om het aantal bacteriën en de tandvleesontsteking te verminderen.

Het voorkomen van tandsteen

  • Bij een jong dier, maar ook als het gebit van uw huisdier net onder narcose is gereinigd, is het goed om te proberen de ontwikkeling van tandsteen te voorkomen:
  • Tanden poetsen met speciale hondentandpasta.
  • Het verstrekken van hardvoer naast zachtvoer. Er bestaan brokken die een speciale structuur en samenstelling hebben. U kunt proefzakjes krijgen bij de balie.
  • Bevorderen van het kluiven door het regelmatig verstrekken van kauwmateriaal.
  • Dagelijks ingeven van een algenpreparaat, dit wordt uitgescheiden via het speeksel en verbetert de mondflora.
  • Anti-bacteriële pasta, zoals Dentisept die u op de tong of tanden kunt aanbrengen.

Tanden poetsen

Het meest ideaal is het als u bij de aanschaf van een nieuwe pup ook poetsen tot onderdeel van de opvoeding maakt. Ook oudere dieren kan het poetsen aangeleerd worden. Aangezien de meeste honden alles wat je in de bek stopt beschouwen als iets om op te kauwen of op te bijten, is het van belang de hond langzaam aan de procedure te wennen en steeds na afloop te belonen als hij het goed gedaan heeft. Het is bovendien verstandig het poetsen steeds op een vast tijdstip te doen, en dan liefst bijvoorbeeld voor het uitlaten, zodat de hond weet dat er daarna iets leuks gaat gebeuren. Eenmaal per dag poetsen is meer dan voldoende. Voor de hond zijn er speciale borstels en smakelijke hondentandpasta ontwikkeld.

Veel succes met de behandeling en als u nog vragen heeft horen wij die graag!

Social Media

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 17.00 uur

Afhalen van voer en medicijnen kan tussen 10.30 u en 12.30 uur en
tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wij pauzeren tussen
12.30 en 13.30 uur!

Adres

De Bakspieker 8
7609 CL Almelo

T. 0546-814510

KvKnr. 74406639