De Bakspieker 8 7609 CL Almelo T.0546-814510

Wat is hyperthyreoïdie?

Dat wil zeggen dat de schildklier een overmaat aan schildklierhormoon (T4 genaamd) produceert. Dit kan zich uiten in symptomen zoals: gewichtsverlies ondanks een goede (soms overmatige) eetlust, maag-, darmklachten zoals braken of diarree, nervositeit of kortademigheid. Deze aandoening zien we zeer geregeld, met name bij oudere katten. De klachten worden helaas vaak aangezien voor ouderdom, waardoor de (eenvoudige) behandeling vaak niet wordt ingesteld!

Wat is de oorzaak van hyperthyreoïdie?

De oorzaak van deze aandoening is een kleine tumor in één of beide schildklieren. Meestal is dit een goedaardige tumor. Slechts in 2% van de gevallen gaat het om een kwaadaardige tumor met mogelijke uitzaaiingen.

Wat zijn de gevolgen van de hyperthyreoïdie?

Door de overmaat aan schildklierhormonen wordt het stofwisselingsniveau in het lichaam opgejaagd. De hartfrequentie is verhoogd, waardoor hartproblemen kunnen ontstaan en er soms een hartruis te horen is. Wordt de hyperthyreoïdie niet behandeld, dan zal het hart het op den duur opgeven, waarbij de kat erg benauwd kan worden. Een behandeling is dus vereist!

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Er zijn meerdere behandelingsmogelijkheden waarvan wij er hieronder de belangrijkste bespreken:

De behandeling van de schildkliertumor met radioactief jodium

Deze behandeling heeft theoretisch de voorkeur omdat het de tumoren laat verdwijnen en de ziekte werkelijk geneest. Nadelig zijn de hoge kosten van de behandeling. Bovendien moet uw kat daarvoor minimaal een week opgenomen worden in een specialistische kliniek.

Afremmen van de productie van het schildklierhormoon met medicijnen

Dit medicijn is een schildklierremmer, die twee keer daags gegeven moet worden. Het effect van deze medicijnen dient de eerste maanden zorgvuldig gecontroleerd te worden door middel van bloedonderzoek.

Verder wordt de nierfunctie, de leverfunctie en het rode en witte bloedcelbeeld gecontroleerd. De medicijnen kunnen bijwerkingen veroorzaken, die meetbaar zijn in het bloed, maar ook kan de eetlust sterk afnemen door de medicijnen. Zijn de T4 waardes in het bloed genormaliseerd, en dit merkt u zelf ook doordat uw kat weer aankomt en geen klachten meer heeft, dan hoeft het bloed slechts af en toe gecontroleerd te worden (omdat de tumoren soms groeien en er dus meer remmende medicijnen moeten worden gegeven).

Behandeling met een speciaal jodium arm dieet Hills Yd

Sinds april 2012 is dit voer in Nederland beschikbaar gekomen. Het wordt in Amerika al langer gebruikt en er zijn zeer goede ervaringen mee opgedaan.
Het principe van het dieet is dat het zo laag is aan jodium dat het lichaam geen schildklierhormoon meer kan overproduceren. Helaas hebben we inmiddels ook al gemerkt dat niet alle katten het voer willen eten!

Na 3 weken kan het bloed al gecontroleerd worden of er een normale schildklierhormoon spiegel gemeten wordt.
Het is natuurlijk zeer belangrijk dat er naast het voer (brokjes en zachtvoer) geen andere dingen gegeven worden, deze kunnen namelijk jodium bevatten. Een enkele muis vangen levert geen bezwaar op (is gebleken).

Social Media

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 17.00 uur

Afhalen van voer en medicijnen kan tussen 10.30 u en 12.30 uur en
tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wij pauzeren tussen
12.30 en 13.30 uur!

Adres

De Bakspieker 8
7609 CL Almelo

T. 0546-814510

KvKnr. 74406639