De Bakspieker 8 7609 CL Almelo T.0546-814510

Oorzaken van slecht eten

Lassie wordt bijgevoerd

Er zijn verschillende oorzaken, waardoor een cavia of konijn slecht kan gaan eten, zoals gebitsproblemen, ziekte, pijn en stress. Dieren die slecht eten zullen snel vermageren en produceren kleine of geen keutels meer. Door het niet of onvoldoende eten kan voor deze dieren al snel een levensbedreigende situatie ontstaan door uitdroging, energietekort, verandering van de stofwisseling en stil gaan liggen van het maagdarmkanaal.

Bijvoeren

Het is daarom van groot belang om de cavia of het konijn te gaan bijvoeren om een periode van ziekte of gebitsproblemen goed te overbruggen, totdat het dier weer uit zichzelf eet. Dit kan soms wel 5-7 dagen duren.

Voor het bijvoeren houdt u het konijn of de cavia stevig vast op schoot of op tafel. U gebruikt een 1 cc spuitje of een voedingsspuit waar 10 ml in kan. U brengt het spuitje voorzichtig een eindje naar binnen in de bek, aan de zijkant achter de voortanden, voor de kiezen. Daarna wordt de voeding langzaam naar binnen gespoten. Geef het dier tussendoor steeds gelegenheid om te slikken. Het is belangrijk om zicht te houden op de hoeveelheid die u toedient. Gemiddeld is het voldoende om 4 x daags bij te voeren. Als het erg moeizaam gaat kunt u de benodigde hoeveelheid voeding ook vaker met kleinere hoeveelheden toedienen. Als het dier uit zichzelf weer wat gaat eten bouwt u het bijvoeren langzaam af.

Voedingsmiddelen

De volgende voedingsmiddelen kunnen gebruikt worden:

  • Supreme Science Recovery of Trovet Recovery - dit zijn poeders die volgens de instructie op de verpakking opgelost worden lauw water en tot een glad papje worden geroerd.
  • Olvarit 1e hapje wortelen bevat precies de juiste hoeveelheid vezel en voedingsstoffen.
  • Ook een combinatie van beide werkt goed.

Hoeveelheden bijvoeding

De totale hoeveelheid die uw dier nodig heeft aan bijvoeding als het helemaal niet zelf eet is in totaal 60 ml per kg lichaamsgewicht, dit kunt u bijvoorbeeld geven door 4 x daags 15 ml/ kg bij te voeren. Maar het mag ook vaker in kleinere porties, bijv. 10 x daags 6 ml/kg.

Voor uw konijn van bijvoorbeeld 2 kg is de dagelijks hoeveelheid ongeveer 120 ml.
Voor uw cavia van ongeveer 1 kg is de dagelijkse hoeveelheid 60 ml

Social Media

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
8.30 uur - 17.00 uur

Afhalen van voer en medicijnen kan tussen 10.30 u en 12.30 uur en
tussen 14.00 en 16.00 uur.

Wij pauzeren tussen
12.30 en 13.30 uur!

Adres

De Bakspieker 8
7609 CL Almelo

T. 0546-814510

KvKnr. 74406639